Kombajn zbożowy
dysze kuchenki gazowej
Od traktora rozpoczęliśmy nowy wątek mechanizacji w rolnictwie. Teraz pora zająć się drugim urządzeniem, które stanowi jej symbol.
Kombajn występuje w kilku wariantach, ale najbardziej podstawowym i najczęściej spotykanym jest ten zbożowy. Dzięki niemu możliwy jest szybki i sprawny zbiór upraw zbożowych na polach.
Jeśli będziemy mieli okazję przyjrzeć się jakiemuś polu podczas żniw, z pewnością uda się dojrzeć charakterystyczną, potężną sylwetkę rolniczej maszyny. Zwykle kombajny są pomalowane na czerwono, choć są też modele na przykład zielone.
Kolor jest mniej istotny – grunt to możliwości. Kombajn automatycznie ścina kłosy i od razu je młóci, oddzielając tym samym ziarna.
Tym sposobem na naczepę można przesypywać na bieżąco ziarna, które są praktycznie gotowe do sprzedaży w skupie lub do wykorzystania na przykład w przemyśle browarniczym. Za pomocą kombajnu zbożowego można młócić praktycznie wszystkie rodzaje zbóż, takie jak jęczmień, pszenica, owies czy proso.
Nowoczesne modele pracują szybciej i wydajniej niż te sprzed kilkunastu lat.